Bariatrische chirurgie
Onder bariatrische chirurgie worden alle operaties verstaan die tot doel hebben om het gewicht te verminderen. Hieronder vallen bijvoorbeeld: gastric sleeve, gastric bypass of een duodenal switch.
- Basisverzekering
Alleen vergoeding als u voldoet aan de voorwaarden. De specialist is hiervan op de hoogte.
- AV-Compact
- AV-Student
- AV-Standaard
- AV-Top
Geen aanvullende vergoeding
Wat zijn de voorwaarden?
- Indicatie
-
Bariatrische chirurgie zoals een gastric bypass, gastric sleeve of duodenal switch wordt vergoed vanuit de basisverzekering, als u voldoet aan de IFSO criteria. Deze criteria zijn bekend bij de specialist. De belangrijkste criteria zijn:
- BMI van meer dan 40
- BMI tussen de 35 en 40 met ernstige comorbiditeit (diabetes, onbehandelbare hypertensie, te hoog cholesterol, OSAS)
- Leeftijdsgrens van 18 t/m 65 jaar
Bariatrische chirugie wordt alleen vergoed indien er sprake is van last resort (er zijn o.a. meerdere gedocumenteerde afvalpogingen onder deskundige leiding van een dietist geweest), en ook alleen als de chirurgie een onderdeel is van een traject dat gericht is op leefstijlverandering, waarbij ook cognitieve gedragstherapie wordt toegepast.
- Behandelaar
- Met een verwijzing kan iemand voor een intake naar een specialist in het ziekenhuis, de Nederlandse Obesitas Kliniek of Bravis Zorg BV. Er wordt dan gekeken welke behandeling het meest geschikt is en of deze behandeling voor vergoeding in aanmerking komt.
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
- Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Zorgverlener zonder contract
-
Bij ons heeft u vrije zorgkeuze. Als een zorgverlener geen contract met ons heeft, kan het wel zijn dat u een deel zelf moet betalen. Wij vergoeden de zorg tot maximaal de door ons vastgestelde vergoeding . Deze vergoeding ligt net iets lager dan bij vergelijkbare zorgverleners die wel een contract met ons afgesloten hebben.
Wat moet ik zelf regelen?
- Verwijzing
- U heeft een verwijzing nodig van uw behandelend arts.
- Toestemming
-
Voor een behandeling bij een ZBC (zelfstandig behandel centrum) heeft u om voor vergoeding in aanmerking te komen toestemming van inTwente
nodig. Het is belangrijk dat u voldoet aan de voorwaarden. De specialist is hiervan op de hoogte.
- Declareren
- Gecontracteerde zorgverleners dienen hun nota’s direct bij inTwente in. Als u door een niet-gecontracteerde zorgverlener behandeld wordt, ontvangt u zelf de nota van de zorgverlener en dient u deze vervolgens bij ons in. Deze kunt u eenvoudig declareren via de app of Mijn inTwente.
Welke zorgverlener?
U mag zelf bepalen naar welke erkende zorgverlener u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan.
Zoek uw zorgverlener in de zorgatlas
Zoek in de zorgatlas naar Ziekenhuizen.
Extra informatie
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.