18 jaar? Regel het zelf!

Gefeliciteerd! Je bent (bijna) 18 jaar! Je bent nu officieel volwassen! Een hele hoop zaken moet je nu zelf regelen, waaronder ook jouw zorgverzekering. Weet je hier nog niet zoveel vanaf? Geen probleem, wij helpen je verder. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief de verzekeringskiezer, die je helpt bij alle mogelijke keuzes rondom de zorgverzekering.

Wat je moet weten over een zorgverzekering 

In Nederland hebben we een Zorgverzekeringswet. Deze wet zegt dat iedereen verplicht is om een zorgverzekering te hebben, waar je als volwassene (18 jaar en ouder) voor moet betalen. Dat klinkt vrij heftig, maar het zorgt er alleen maar voor dat jij gewoon naar de huisarts of het ziekenhuis kan gaan wanneer dat nodig is. Je verzekert eigenlijk jouw medische zorg en daar betaal je voor.

Een zorgverzekering is een verzamelnaam voor de basisverzekering én de aanvullende verzekering. De basisverzekering moet je verplicht hebben in Nederland. Daarnaast kun je nog kiezen voor een aanvullende verzekering, een pakket met extra vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten. Dit is dan ook niet verplicht.

Wat is een zorgverzekering?

Wat moet ik zelf regelen?  

Vanaf de eerste dag van de maand nádat je 18 jaar bent geworden, ben je niet meer gratis meeverzekerd op de polis van je ouders of verzorgers. Je moet nu betalen voor de zorgverzekering. Je kunt er dan voor kiezen om...

 • ...een eigen polis af te sluiten.
  Vanaf dat moment ga je de verzekering zelf betalen. Het verlaten van de polis, ook wel de splitsing van de polis genoemd, kun je heel makkelijk doorgeven via Mijn inTwente

   

 • ...op de polis staan van jouw ouders of verzorgers te blijven.
  De verzekeringnemer van die polis blijft dan voor jou betalen. Uiteraard moeten je ouders of verzorgers hier wel akkoord mee gaan. Verder hoef je niets aan ons door te geven, tenzij je jouw aanvullende verzekering of eigen risico wilt wijzigen. Vanaf twee maanden voor je 18e jaar kun je dit zelf gaan regelen, tot uiterlijk twee weken ná jouw verjaardag.

Waarom kiezen voor inTwente?

 • Je mag zelf bepalen naar welke dokter of ziekenhuis je gaat.
 • Je kunt alles gemakkelijk online regelen via Mijn inTwente of de app.
 • Wij vinden goede zorg voor iedereen belangrijk: oud of jong, ziek of gezond.
 • Wij zijn makkelijk te bereiken. Je kunt een vraag stellen via Facebook, maar bellen mag natuurlijk ook!

Gebruik de Verzekeringskiezer!

Heb je hulp nodig bij het kiezen en regelen van je zorgverzekering? Gebruik dan onze kiezer. Als je alle stappen doorloopt, weet je wat het beste bij je past en waarom. Wees gerust: dit is geen officiële aanmelding. Zie het meer als een goed advies en een uitleg over wat de zorgverzekering precies inhoudt.